Kaerin rakennukset

Hirslahden kantatilat pohjoisesta etelään ovat Pihavieru, Kaeri ja Pajula. Kuvassa on Kaerin vanha päärakennus ja 1920- luvulla rakennettu ”vähäpuoli”.

Aumakattoisen päärakennuksen valmistumisaika viittaa tyylinsä perusteella 1700- ja 1800- luvun vaihteeseen. Vakka-Suomen talonpojat suosivat tuolloin empiretyylisiä, kartanoarkkitehtuuria jäljitteleviä ja näyttävänoloisia päärakennuksia, joita Pyhärannassakin on ollut useita. Empireä Kaerissa ovat kattoratkaisun lisäksi mm. auringonsäteen muotoiset kuistin yläikkunat. Rakennuksen punamultapinta on aikojen saatossa haalistunut.

Punaväri tuli muotiin maalaistaloissa 1800- luvun alussa. Esikuvina olivat kaupunkitalot, joissa punamulta jäljitteli tiiliarkkitehtuuria. Myöhemmin empiren vaikutuksesta keltamulta yleistyi; sen juuret ovat Italian renessanssissa ja Keski-Euroopan hiekkakivirakennuksissa.

Kaerin naapurin Pajulan edellinen päärakennus oli maalattu keltamullalla. Merimiehet toivat matkoiltaan Pyhärantaan 1900- luvun alkukymmenillä taitekattoisen rakennuksen idean, jota kuvassa oleva Kaerin ”vanhanväen ripi” edustaa.  Mallista tuli varsin suosittu paikkakunnalla. Niitä on vielä nykyäänkin runsaasti nähtävissä.

Kuvan omistaa Pyhärannan kunta.